Share
Avidenz

Nyhedsbrev 02. May 2024

Forkert brug af magneter til anhugning kan føre til ulykker


Når en byrde bliver fastgjort til eller frigjort fra en krankrog, er der tale om anhugningsarbejde. I denne artikel vil vi sætte fokus på anhugningsgrejet, magneter. Det er enormt vigtigt, at magneterne bliver anvendt korrekt, for ellers er der stor risiko for, at der sker ulykker.

Derfor vil vi her beskrive, hvordan magneterne skal anvendes, hvilke sikkerhedsinstruktioner, der skal følges, og hvad man generelt skal være opmærksom på ved brug af magneter til anhugning.

Magnetens kontaktflade
Helt overordnet, når I anvender magneter til anhugning, er det centralt, at magneten har fuld kontakt på HELE pol-fladen for at opnå maksimal løfteevne. Har magneten ikke fuld kontakt på hele pol-fladen reduceres løfteevnen.

Tjekliste ved selve anvendelsen 

Først og fremmest skal anhuggeren være særligt udpeget, oplært og instrueret i at udføre det aktuelle anhugningsarbejde. I forbindelse med den konkrete brug af magneterne er der desuden en række ting, man skal huske at gøre. Vi har listet dem op herunder, så det er overskueligt, hvad I skal gennemgå:


  • Kontroller altid magnetens tilstand. Tjek, at kontaktfladen er ren, jævn og ikke beskadiget

  • Anbring magneten i vandret i emnets balancepunkt

  • Aktiver magneten ved at trække håndtaget fra position ”off” til position ”on”, indtil håndtaget er låst (klik)

  • Løft emnet få centimeter, og tjek om magneten er fæstnet korrekt inden fuldt løft

  • Foretag dit løft af emnet

  • Når løftet er færdigt, så deaktiver magneten ved at udløse lås (knap i toppen af håndtaget), og sæt håndtaget i position ”off”

  • Magneten må ikke være aktiveret, når den ikke er i kontakt med magnetisk materiale, da dette vil reducere magnetens levetid



Sikkerhedsinstruktioner

Der er også en lang række sikkerhedsinstruktioner, man generelt skal være opmærksom på for at undgå ulykker. Overordnet ser drejer det sig om, at der ved store flader anbefales løft med flere magneter, og vær obs på, at luft mellem magnetplade i form af papir, snavs, maling, urenheder i pladerne mm. reducerer magnetens løfteevne.

Der er en række ting, som man altid skal sørge for og noget, som er absolut ”no-go”. Begge dele er også listet op herunder.

Gør ALTID

  • Brugervejledningen skal være læst grundigt inden ibrugtagning

  • Brug HELE magnetens anlægsflade ved løft

  • Ved tilkobling af magneten skal håndtaget være låst i ”on” position inden løft

  • Brug altid sikkerhedsudstyr (handsker, sko og hjelm)

  • Kontroller at emnerne, der skal løftes, er egnet til løft med en magnet

  • Kontrollér at vægt og mål ikke overstiger det maksimalt tilladte for magneten

  • Overhold de lovpligtige eftersyn


Vær desuden altid opmærksom på, at magnetens løfteevne er afhængig af pladetykkelse og eventuel luftspalte mellem magnet og emnet, der skal løftes. Tjek derfor altid diagrammet (brugsanvisningen) på magneten – se eksempel på billedet herunder.

Er brugsanvisningen slidt, så den ikke kan læses, så skal man sørge for at få en ny brugsanvisning sat på – spørg efter den hos leverandøren.

Gør ALDRIG

  • Fjern ikke advarselsskilte eller typeskilte fra magneten

  • Anvend ikke magneten som hjælpemiddel for løft, understøttelse eller transport af personer

  • Brug ikke beskadigede eller dårlige magneter

  • Løft ikke flere plader ad gangen

  • Ophold sig ikke under lasten

  • Lad ikke lasten hænge uden opsyn

  • Kobl ikke magneten til, før den er anbragt på lasten

  • Kobl ikke magneten fra, før lasten er sænket og sikret forsvarligt


Reduktionsfaktorer og vedligeholdelse 

Foruden alle de mange sikkerhedsinstruktioner og ting, man skal huske i forbindelse med anvendelsen, er det også enormt vigtigt at være opmærksom på en række reduktionsfaktorer og vedligeholdelse af magneterne. Omkring dette vil vi blot nævne, at man altid skal kontrollere magneten visuelt før hvert løft, og er der den mindste tvivl om funktionsdygtigheden, må magneten IKKE anvendes.


Få et kursus i anhugning

Anhugningsarbejde og det anhugningsgrej, der kan anvendes, er, som det fremgår, et omfattende område med mange regler og ting, man skal huske for at undgå ulykker. Anvender I anhugningsgrej i virksomheden kan det derfor være en god idé at få et kursus i det. Vores fageksperter på området er vant til at holde kurser, og de kommer gerne ud i jeres virksomhed og holder et kursus, som er tilpasset netop det anhugningsgrej, I anvender.

Har det interesse, så kontakt os på telefon 66 17 34 55 eller mail info@avidenz.dk for en snak om mulighederne.

Velkommen til Ole


Vores stærke kæde af medarbejdere bliver længere og længere, for at vi kan følge med den store efterspørgsel på vores ydelser og stadig leve op til den service og de standarder, vi har en ambition om at give vores kunder.
Nu kan vi præsentere endnu et stærkt led til kæden. 

For nyligt bød vi nemlig velkommen til Ole Stær som ny arbejdsmiljøkonsulent. Ole er uddannet fysioterapeut og har beskæftiget sig med arbejdsmiljø i mange år. Erfaringen har han opnået gennem forskellige stillinger som arbejdsmiljøkonsulent bl.a. hos BST Vejle, certificeringsleder (ISO45001) og daglig sikkerhedsleder på Sygehus Lillebælt samt en stilling som tilsynsførende hos Arbejdstilsynet.

Inden Ole uddannede sig til fysioterapeut var han i nogle år svejser/sliber på en metalvirksomhed. Han kender derfor til dagligdagen og udfordringerne indefra, hvilket vi ser som en stor fordel, når han nu skal se på virksomhederne udefra som rådgiver.

Ole bliver kundeansvarlig for en del af vores kunder i det sydvestjyske område. Samtidig bliver han en af vores fageksperter inden for ergonomi og sundhed – f.eks. ergonomi på kontor, produktion, lager m.m. samt høretests, sundhedstjek og helbredskontrol af natarbejdere.

Vi er rigtig glade for, at Ole er blevet en del af vores stærke team, og vi er sikre på, at han bliver en stor gevinst for både vores kunder og Avidenz.

Den lovligtige arbejdsmiljøuddannelse

Skal du have den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse?
Så kan vi glæde dig med, at vi allerede har planlagt de kurser, vi udbyder på hold i første halvdel af 2023.

De undervisere, du bliver mødt af, er også arbejdsmiljøkonsulenter med stor praktisk erfaring. Dermed er de i stand til at benytte mange eksempler og cases baseret på virkelige hændelser fra dagligdagen i forskellige virksomheder, hvilket er med til at gøre uddannelsen så virkelighedsnær og praktisk funderet som muligt.

Se herunder, hvornår der er et kursus i nærheden af dig:

  • Den 8. - 9. marts og den 29. marts i Aalborg

  • Den 14. - 15. marts og den 12. april i Skanderborg

  • Den 25. - 26. april og den 24. maj i Ringsted

  • Den 9. - 10. maj og den 1. juni i Kolding


Vi håber, der er et tidspunkt, der også passer dig og din virksomhed. Tilmeld dig allerede nu, hvis du vil være sikker på at få en plads.

Læs mere, og tilmeld dig arbejdsmiljøuddannelsen her.


Plads på årets sidste kursus?
Er du hurtig, kan du måske også nå at få plads på den sidste arbejdsmiljøuddannelse i 2022, som afholdes den 22. - 23. november og den 13. december på Fyn.
Du finder link til tilmelding her.


Supplerende kurser til kompetenceudvikling

Vi tilbyder også suppleringskurser til kompetenceudvikling inden for arbejdsmiljø og sikkerhed. Læs mere her.


Kontakt os  

Kontakt os, hvis du har spørgsmål eller andet på telefon 66 17 34 55 eller på mail info@avidenz.dk.

www.avidenz.dk  | Kontakt


Email Marketing by ActiveCampaign